Golful este o pasiune, dar mai ales trai în aer liber. Este, deci, sănătate. (Paul Tomiță)

Paul Tomita pe terenul de GolfDevenit în anii ’30 profesor de golf, titlu atribuit de Asociația Profesioniștilor de Golf de la Londra, Paul Tomița a reprezentat România la Campionatele Mondiale de golf ani la rând, fiind numit ”cea mai remarcabilă personalitate a Cupei Mondiale din 1968”, de către revista Golf Illustrated. A călătorit în peste 23 de țări, urmându-și pasiunea pentru golf, ajungând să joace alături de personalități ca Alfred Dunhill, regele Mihai sau familia Kennedy.

Pe Paul Tomița nu-ți trebuie două minute să-l îndrăgești. Cupa Mondială sau Cupa Canada, cum mai este numită, a dat la iveală câteva mari personaje, cu siguranță însă nici unul mai remarcabil ca românul Paul Tomița. (Tom Scott – Golf Ilustrated, 1968)

Paul Tomița este o adevărată carte de istorie:

  • s-a născut în Pianu de Sus, judetul Alba, în 1914, anul Marelui Război ce avea să schimbe radical harta Europei
  • a făcut frontul în Rusia şi a cunoscut trei dictaturi: Carol al II-lea, Antonescu și regimul comunist
  • în anul 1930 își începe activitatea la Cercul de Sporturi Băneasa „Country Club” unde va activa până la 12 aprilie 1975 când s-a pensionat
  • a fost profesorul de golf al Majestății Sale Regelui Mihai și a Reginei mamă
  • a reprezentat România la Campinatele Mondiale de golf organizate în opt țări ale lumii: Italia (1968), Anglia și Singapore (1969), Cehoslovacia și Argentina (1970), S.U.A. (1971), Australia (1972), Spania (1973)
Paul Tomita pe terenul de Golf

Paul Tomița pe terenul de Golf

 

  • în 1968 este numit cea mai remarcabilă personalitate a Cupei Mondiale (revista Golf Ilustrated).
  • i-a cunoscut pe Petru Groza și pe Ceaușescu
  • a avut o intensă activitate profesională pregătind multe generații de jucători de golf – în special din rândul diplomaților străini acreditați la București
  • după pensionare, în 1975, Paul Tomița s-a întors în satul natal. În anul 1995, alături de profesorul de golf și la indicațiile acestuia, câțiva oameni de afaceri din Alba Iulia au înființat Golf Club Paul Tomița, împlinind visul de o viață al maestrului
  • a călătorit pentru documentare în 23 de țări ale lumii fiind prezent în orașe ca: Londra, Viena, New York, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Ostenda, Sofia, Paris, Bonn, Frankfurt am Main, Atena, Roma, Belgrad, Bombay, Djakarta, Tel Aviv, Katowice, Madrid, Singapore, Istanbul, Budapesta, Mariopol.

 

Într-un turneu care dăduse lumii mele personaje extraordinare în istoria sa de 18 ani, Tomița a devenit un personaj memorabil. (Nick Seitz „Golf Digest”)