O parte din bisericile fortificate din Transilvania (6 săsești și una secuiască) au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Cele de mai jos sunt mai aproape de Alba-Iulia, astfel încât un drum până acolo să poată fi făcut într-o zi dus-întors, daca sunteți oaspeți la Golf Hotel Pianu.

Câlnic (Kelling), jud Alba – 24 km
Inițial reședinta unui conte transilvănean, Cetatea Calnic a devenit ulterior o fortificație a întregii comunități din Câlnic, care a intreținut-o de-a lungul timpului.

  • Program de vizitare: permanent
  • Bilete: Adulti 5 lei, Elevi, studenți, pensionari: 2,5 lei, Taxă foto: 7 lei
  • Dacă poarta cetății este închisă, supraveghetorii pot fi găsiți la casa parohială evanghelică, 50 de metri pe aleea de pe malul pârâului
  • Informații și foto de pe site-ul calnic.ro

Biserica Fortificata Calnic

 

Valea Viilor (Wurmloch), jud Sibiu – 94 km Biserica – Pe locul actualei biserici fortificate se pare că existase o mai veche biserică romanică, ale cărei urme au putut fi observate sub podeaua sacristiei. În sec. al XIV-lea au fost începute lucrările la biserica dedicată Sfântului Petru, în stil gotic. La începutul secolului al XVI-lea, biserica a suferit unele modificări fiind fortificată. Alături de actuala biserică exista o capelă dedicată Sf. Cyriacus (Chiriac sau Țiriac), atestată în anul 1446.

Fortificația – Biserica este înconjurată de o singură incintă ovală, în care se intră printr-un gang boltit situat în partea de vest. Se mai păstrează trei bastioane pe flancuri, în cele patru puncte cardinale. Zidurile ajung la 6-7 metri înălțime și au metereze și guri de aruncare sprijinite pe console.

Interesant – Unul din personajele romanului Atemschaukel, pentru care Herta Müller a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009, este Sarah Kaunz, săsoaică din Wurmloch, deportată în Uniunea Sovietică împreună cu „cealaltă Sarah” – Sarah Wandschneider, din Kastenholz (Cașolț).

Biserica Valea Viilor

Biertan (Birthälm), jud Sibiu – 150 km
Construit în secolul al XII-lea, complexul arhitectural medieval de la Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Biserica construita în stilul gotic târziu a fost ultima din Transilvania înălțată în acest stil.

Evenimente:

  • Întâlnirea anuală a Saxonilor la Biertan – eveniment care se ține din 2 în 2 ani, în prima sâmbătă după data de 15 septembrie
  • Festivalul Luna Plină – 23-27 iulie – http://lunaplinafestival.ro

Biserica Fortificata Biertan

 

Saschiz (Keisd), jud Mureș – 157 km
Biserica a fost construită în 1493, în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica masivă, construită din piatră de carieră, în stil gotic, este de tip sală, întărită cu 22 de contraforturi. Biserica evanghelică fortificată din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Fortificația săsească construită între sec. XIV-XV, cu ziduri înalte până la 9 m. Întreg ansamblul a fost înconjurat de un puternic zid de apărare, al cărui traseu este urmat de actuala împrejmuire a bisericii. Cetatea tărănească este situată pe dealul de lângă biserică. Pe o piatră a cetății este dăltuit anul 1343. Cetatea a avut șase bastioane și o fântână adâncă de 60 m (care astăzi mai are numai 1-2 m). Legenda spune că din fundul fântânii ar fi pornit un tunel ce duce până în centrul comunei.

Biserica Fortificata Saschiz